Wie een woning verhuurt of verkoopt, moet in het bezit zijn van een energieprestatiecertificaat (EPC).
Vroeger was het zo dat een EPC enkel verplicht was wanneer er publiciteit gevoerd werd (online, affiches, zoekertjes in de krant,…). Verkocht je door aan familie of vrienden zonder dat de woning online werd gezet, was een EPC niet nodig.
Sinds 1 april 2022 moet dit attest ook aanwezig zijn wanneer er geen vorm van publiciteit aan de verkoop of verhuur te pas komt. Je kan er dus niet meer van onderuit: een EPC moet aanwezig zijn.
Waarom is een EPC nodig?
Steeds meer wordt er ingezet op energiezuinigheid. Bij een energiezuinige woning bespaar je op je energieverbruik en verlaag je je energiefactuur. Zeker de dag van vandaag is het meer dan welkom om energie te besparen.
Bovendien zal een energiezuinige woning ook beter in de markt liggen bij verkoop of verhuur. Het verhoogt namelijk het wooncomfort.
Bij een advertentie moet de energieprestatie vermeld worden met de energiescore of het EPC-label (van A+ tot F) om potentiële kopers of huurders te informeren over de energiezuinigheid van het pand.
Welke types EPC’s bestaan er?
Niet alleen voor residentiële woningen is een EPC nodig. Tegenwoordig kunnen we 5 verschillende types EPC’s onderscheiden:
- EPC voor bestaande woongebouwen: woningen, appartementen, studio’s, collectieve woongebouwen;
- EPC voor kleine niet-residentiële eenheden: winkeltjes, kantoortjes, horecazaken, medische praktijken,…;
- EPC voor de gemeenschappelijke beheerde delen van een appartementsgebouw;
- EPC voor grote niet-residentiële gebouwen (> 500 m²);
- EPC voor publieke organisaties.
Meer informatie en de voorwaarden per type EPC vind je hier.
Welke informatie vind je terug op een EPC?
Een energieprestatiecertificaat informeert u over de energiezuinigheid van de woning.
Zo vind je erop terug hoe goed het gebouw geïsoleerd is, welke beglazing er aanwezig is, hoe zuinig de verwarming is en de installatie voor warm water, enzovoort.
Daarnaast vind je er ook aanbevelingen op terug om de woning energiezuiniger te maken.
Hoelang is een EPC geldig?
Een EPC is 10 jaar geldig. Máár, sinds 2022 moet bij verkoop het EPC voor bestaande woningen zijn opgemaakt in 2019 of later.
Het kan dus perfect mogelijk zijn dat jouw attest de vermelding heeft dat het nog geldig is, maar het wordt niet meer aanvaard als het voor 2019 is opgesteld.
Hierop bestaat 1 uitzondering: het EPC Bouw. Indien de woning maximaal 10 jaar oud is en het EPC Bouw nog geldig is, kan dit wel nog gebruikt worden, ook al werd dit voor 2019 opgemaakt.
EPB-eisen bij nieuwbouw of ingrijpende energetische renovaties
Nieuwbouwwoningen met een bouwaanvraag sinds 2006 moeten verplicht een bepaald E-peil halen. Het maximaal toegestane E-peil wordt steeds strenger. De woningen moeten dus steeds energiezuiniger zijn.
Nieuwbouwappartementen- of woningen waarbij de bouwaanvraag is ingediend na 2021, mogen een maximaal E-peil hebben van E30.
Ook voor een ingrijpende energetische renovatie zijn er eisen. Zo mag een woning die ingrijpend gerenoveerd wordt vanaf 2022 een maximaal E-peil hebben van E60.
Hieraan zijn mooie verminderingen verbonden.
Wie een energiezuinige nieuwe woning bouwt met een lager E-peil dan de norm, kan in aanmerking komen voor een vermindering van de onroerende voorheffing voor een energiezuinig nieuw gebouw van 50% of zelfs 100%.
Bij ingrijpende energetische renovaties is er een vermindering van de onroerende voorheffing van 50% of 100%.
Als het vereiste E-peil niet behaald wordt, zijn hier boetes aan verbonden.
In dit artikel kan je lezen wanneer we spreken over een ingrijpende energetische renovatie.
Wat als er geen EPC aanwezig is?
Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) voert controles uit via steekproeven om na te gaan of:
- er een geldig EPC aanwezig is;
- het EPC correct is opgemaakt.
Bij afwezigheid van een EPC, ontvangt de eigenaar een brief, waarop hij schriftelijke argumenten kan indienen. Na de evaluatie van deze argumenten, kan je een boete riskeren tussen de 500 en 5.000 euro.
Bovendien wil de boete niet zeggen dat er geen EPC meer opgemaakt moet worden. Je moet dus evengoed nog een EPC laten opmaken.
Doet de eigenaar dit niet en staat de woning nog steeds te koop of te huur, kan hij een tweede boete krijgen bij een volgende controle.
Wanneer is een EPC niet verplicht?
Een energieprestatiecertificaat is niet nodig :
- Voor verhuur van een serviceflat of noodwoning met een dagprijs en zonder huurovereenkomst;
- Bij verkoop van een onbewoonbaar verklaarde woonunit;
- Bij verkoop of verhuur van woonboten;
- Bij verkoop van een deel van de eigendom;
- Bij verhuur van een vakantiewoning met een huurcontract voor minder dan 2 maanden.
3 tips om jouw woning energiezuiniger te maken
Tot slot geven we je nog enkele tips mee om jouw woning energiezuiniger te maken.
1. Isoleer je woning zo goed mogelijk
Isolatie kunnen we niet meer wegdenken. Dit heeft een zeer positieve invloed op de EPC-score. Bovendien steunt de overheid gezinnen met isolatiepremies, mooi meegenomen dus.
2. Ga voor dubbel- of hoogrendementsglas
Sinds de inwerkingtreding van de dubbelglasnorm is dubbel glas momenteel de norm. Tegenwoordig wordt er toch steeds meer hoogrendementsglas geplaatst. Dit soort glas isoleert twee tot drie keer beter dan dubbel glas.
3. Let op de verlichting
Het spreekt natuurlijk voor zich dat je geld kan uitsparen door de verlichting uit te schakelen bij het verlaten van een kamer. Toch zijn er nog bijkomende tips. Kies voor led- of spaarlampen in plaats van gloei- en gewone halogeenlampen. Bovendien speelt de kleur van de muren ook een rol bij het elektriciteitsverbruik. Donkere plafonds vragen meer licht dan lichte/zachte kleuren. Mits kleine aanpassingen, kan je toch maar weer een groot verschil maken.
Heb je verkoop- of verhuurplannen?
JULIMMO helpt jou graag verder met de verkoop of verhuur van jouw woning.
Geniet bovendien nog tot eind april van onze lente-actie: een gratis EPC bij de opstart van jouw dossier!
Neem contact op en we plannen snel een afspraak in.
Bron: vlaanderen.be