Vastgoednieuws

Renovatieplicht vanaf 2023

Energiezuinigheid wordt een steeds belangrijker topic en kunnen we de dag van vandaag niet meer wegdenken. We weten intussen allemaal dat we niet vanonder een energieprestatiecertificaat, of kortweg EPC, uit kunnen bij de verkoop of verhuur van onze woning.

Maar wat nu met de woningen met EPC’s met oranje en rode labels, die allesbehalve energiezuinig zijn? Ook hiervoor zijn weer wijzigingen in de wetgeving op til.

Nieuwe verplichting vanaf 1 januari 2023

De nieuwe renovatieverplichting geldt voor woningen en appartementen met EPC-label E of F. Deze woningen worden ‘energieverslindende woongebouwen’ genoemd.

Nieuwe eigenaars van zulke woongebouwen zullen verplicht worden om binnen de 5 jaar na overdracht de woning grondig energetisch te renoveren. Hierbij moet er minstens EPC-label D behaald worden. Dit label wordt als een haalbaar gemiddelde gezien.

Meer informatie over het EPC vind je hier.

De renovatieverplichting geldt bij:

  • Een notariële overdracht in volle eigendom
  • Het vestigen van een opstalrecht
  • Het vestigen van een erfpacht

Voor alle andere vormen van overdracht is de renovatieplicht niet van toepassing.

Langetermijnpad naar label A in 2050

Uiteraard is de kous niet af wanneer onze woning label D haalt. De renovatieplicht tot label D is slechts een tussenstap.

Stapsgewijs zal er gestreefd worden naar label A, om de noodzakelijke renovatiegolf en de transitie naar duurzamere verwarmingstechnologieën een grote impuls te geven. Vandaar werd het langetermijnpad vastgelegd tot 2050. Nieuwe eigenaars kunnen dit best in hun achterhoofd houden bij het renoveren en ook meteen aan de toekomst denken.

Het langetermijnpad ziet er als volgt uit voor eengezinswoningen:

  • Vanaf 2023: minimum label D
  • Vanaf 2028: minimum label C
  • Vanaf 2035: minimum label B
  • Vanaf 2040: minimum label A


Voor appartementen ziet het langetermijnpad er net iets anders uit:

  • Vanaf 2023: minimum label D
  • Vanaf 2028: minimum label C
  • Vanaf 2040: minimum label B
  • Vanaf 2045: minimum label A


De grondige renovatie van appartementsgebouwen is technisch gezien complexer. Denk maar aan renovaties waarbij meerdere eigenaars tot een beslissing moeten komen en er een gezamenlijke financiering voor moet worden aangegaan. Eigenaars van appartementen krijgen dus iets meer tijd om de woonunit grondig te renoveren.

Financiële steunmaatregelen

Uiteraard gaat zo’n grondige renovatie gepaard met een serieus kostenplaatje. Daarom biedt de Vlaamse overheid enkele financieringsmogelijkheden aan.

1. Het renteloos renovatiekrediet

Wie een woning aankoopt met de bedoeling om de energieprestatie binnen de vijf jaar te verbeteren, zal een renteloze lening kunnen afsluiten om het pand energiezuinig te renoveren. Dit kan aansluitend bij het hypothecair krediet. Afhankelijk van naar welk label je de woning brengt, kan je tot 60.000 euro renteloos lenen. Op zich betaal je wel een rente, maar je krijgt de rente automatisch een keer per jaar terug van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA). Het gaat dus eigenlijk om ‘rentesubsidie’. Meer informatie over het renteloos renovatiekrediet, kan je hier terugvinden.

2. Energielening+

Indien je een woning verwerft na schenking of erfenis met een slechte energieprestatie, kan je een energielening+ afsluiten tot 60.000 euro bij het energiehuis. Het grootste verschil met een renteloos renovatiekrediet, is dat er hier niet met een rentesubsidie wordt gewerkt, maar dat de lening vanaf het begin renteloos wordt toegekend. Meer informatie over de energielening+ vind je hier.

3. 0%-energielening

De huidige 0%-energielening wordt vervangen door Mijn VerbouwLening, die je kan aanvragen bij  een energiehuis. Deze wordt bijgestuurd: het leenbedrag wordt verhoogd van 15.000 euro naar 50.000 euro, de looptijd wordt verlengd van 10 jaar naar 25 jaar en een grotere doelgroep komt in aanmerking. Meer informatie vind je hier.

4. Premies

Verder bestaan er nog verschillende soorten premies waarvoor je in aanmerking kan komen.

  • Premies voor individuele maatregelen (dakisolatie, muurisolatie, beglazing, verwarming,…)
  • EPC-labelpremie voor het behalen van een bepaalde energieprestatie
  • Premies waarin ook wordt voorzien in trajectbegeleiding zoals de huur- en isolatiepremie en de collectieve renovatieprojecten

Heb je verkoop- of verhuurplannen?

JULIMMO helpt jou graag verder met de verkoop of verhuur van jouw woning.

Neem contact op en we plannen snel een afspraak in. 

 

Bron: energiesparen.be